Witajcie po dłuuuugiej przerwie! Zauważyłam, że ostatni post dodałam tutaj prawie 2 lata temu.. Nie jestem w stanie chyba nawet opisać ile zmieniło się w ciągu tych dwóch lat. :)
Mam nadzieję, że dzisiejszy powrót będzie już powrotem na stałe do blogosfery piekarniczej, bo w tej kwestii też się wiele zmieniło. Myślę, że na plus :) Ale do sedna!
Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na mini bezę z kremem cytrynowym. W miniony weekend brałam udział w warsztatach, a głównym tematem była beza. Robiliśmy bezę klasyczną (francuską), szwajcarską, bezę czekoladową, a nawet dla wegan! Myślę, że podzielę się z Wami tymi sprawdzonymi przepisami :) Do dzieła!
Składniki:
290 g drobnego cukru kryształ
175 g białka
35 g skrobi ziemniaczanej
1. Wszystkie składniki razem wymieszać rózgą i miksować.
(jest to pierwsza rzecz, której się nauczyłam, żę składniki mogą być od początku razem. Mnie mama uczyła, że żeby białka się ubiły najpierw je trzeba napowietrzyć, a dopiero później dodawać cukier. A tutaj niespodzianka :) )
2. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
3. Dozować porcje bezy na papier do pieczenia.
4. Suszyć bezę w temp. 85-90 stopni przez 120-180 min.
Krem cytrynowy:
500 g mleka skondensowanego słodzonego
100 g żółtka
100 g soku z limonki
60 g soku z cytryny
1. Połączyć mleko z żółtkami.
2. Dodać sok z cytrusów i połączyć do jednolitej konsystencji.
3. Podgrzać krem do zgęstnienia.
4. Schłodzić.
Gotowe!
PS Zapraszam Was na mój profil na Instagramie. @dolskapiekarenka
Mam nadzieję, że dzisiejszy powrót będzie już powrotem na stałe do blogosfery piekarniczej, bo w tej kwestii też się wiele zmieniło. Myślę, że na plus :) Ale do sedna!
Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na mini bezę z kremem cytrynowym. W miniony weekend brałam udział w warsztatach, a głównym tematem była beza. Robiliśmy bezę klasyczną (francuską), szwajcarską, bezę czekoladową, a nawet dla wegan! Myślę, że podzielę się z Wami tymi sprawdzonymi przepisami :) Do dzieła!
Składniki:
290 g drobnego cukru kryształ
175 g białka
35 g skrobi ziemniaczanej
1. Wszystkie składniki razem wymieszać rózgą i miksować.
(jest to pierwsza rzecz, której się nauczyłam, żę składniki mogą być od początku razem. Mnie mama uczyła, że żeby białka się ubiły najpierw je trzeba napowietrzyć, a dopiero później dodawać cukier. A tutaj niespodzianka :) )
2. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
3. Dozować porcje bezy na papier do pieczenia.
4. Suszyć bezę w temp. 85-90 stopni przez 120-180 min.
Krem cytrynowy:
500 g mleka skondensowanego słodzonego
100 g żółtka
100 g soku z limonki
60 g soku z cytryny
1. Połączyć mleko z żółtkami.
2. Dodać sok z cytrusów i połączyć do jednolitej konsystencji.
3. Podgrzać krem do zgęstnienia.
4. Schłodzić.
Gotowe!
PS Zapraszam Was na mój profil na Instagramie. @dolskapiekarenka
Komentarze
Prześlij komentarz