Kochani! Mam dla Was fantastyczny przepis, który sprawdziłam w swojej kuchni i jestem nim autentycznie zauroczona. Jest to babka jogurtowa z owocami leśnymi. Nie dość, że przepis nie jest skomplikowany, to smak wprawia w zachwyt! Babka jest wilgotna, a kwaśne owoce dodają jej jeszcze lepszego smaku! Użyłam przepisu ze strony makecookingeasier.pl i udało się! Koniecznie spróbujcie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie. :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 mały jogurt naturalny ZOTT (180 g)
- 150 ml oleju roślinnego
- otarta skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły, biały cukier)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- garść malin/jagód/borówek/jeżyn (w zależności od tego, co lubicie)
+ forma 30x11. Tzw. keksówka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem/margaryną formę.
Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj jogurt, olej, startą skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Mikser odstawiamy i dodajemy do masy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto mieszamy szpatułką, nie mikserem! Gotowe ciasto przekładamy do formy. Dekorujemy przygotowanymi, ulubionymi owocami i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i czekamy aż ostygnie.
Smacznego!
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 mały jogurt naturalny ZOTT (180 g)
- 150 ml oleju roślinnego
- otarta skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły, biały cukier)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- garść malin/jagód/borówek/jeżyn (w zależności od tego, co lubicie)
+ forma 30x11. Tzw. keksówka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem/margaryną formę.
Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj jogurt, olej, startą skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Mikser odstawiamy i dodajemy do masy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto mieszamy szpatułką, nie mikserem! Gotowe ciasto przekładamy do formy. Dekorujemy przygotowanymi, ulubionymi owocami i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i czekamy aż ostygnie.
Smacznego!
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń