Witajcie kochani!
Lubicie zaglądać do starych zeszytów swojej mamy lub babci? Ja ostatnio przeglądając przepisy mojej mamy, zauważyłam przepis na murzynka. Tak, wiem, może nie jest to coś bardzo wygórowanego, ale od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, gdy murzynek był u nas bardzo, bardzo często. Sobota bez murzynka nie była prawdziwą sobotą :D Ale kiedy był ostatni raz to nawet nie pamiętam. Dlatego postanowiłam zrobić przyjemność nie tylko sobie, ale przede wszystkim rodzinie i tak oto powstał na bazie przepisu mojej mamy: murzynek. Zachęcam do pieczenia!
Skladniki:
5 jajek
2,5 szkl cukru
250 g masła lub margaryny
1 duży cukier wanilinowy
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżeczek kakao
Pół szkl wody
5 jajek
2,5 szkl cukru
250 g masła lub margaryny
1 duży cukier wanilinowy
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżeczek kakao
Pół szkl wody
Wykonanie:
1. Cukier, cukier waniliowy i kakao wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć masło lub margarynę. Postawić na niedużym ogniu, mieszać składniki do połączenia i zagotować.
2. Odlać z garnka pół szklanki masy (będzie na polewę).
3. Garnek włożyć do zimnej wody, aby wystudzić masę.
4. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i starannie wymieszać rózgą.
5. Z białek ubić pianę i dodać do masy.
6. Masę włożyć do formy 35x45 wyłożonego papierem do pieczenia.
7. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.
8. Gorące ciasto polać polewą.
1. Cukier, cukier waniliowy i kakao wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć masło lub margarynę. Postawić na niedużym ogniu, mieszać składniki do połączenia i zagotować.
2. Odlać z garnka pół szklanki masy (będzie na polewę).
3. Garnek włożyć do zimnej wody, aby wystudzić masę.
4. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i starannie wymieszać rózgą.
5. Z białek ubić pianę i dodać do masy.
6. Masę włożyć do formy 35x45 wyłożonego papierem do pieczenia.
7. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.
8. Gorące ciasto polać polewą.
Smacznego!
PS zapraszam na mój instagram, coś tam się dzieje :)
www.instagram.com/dolskapiekarenka
Komentarze
Prześlij komentarz