Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kremem budyniowym i świeżymi jeżynami

Po krótkiej przerwie wracam do Was z bardzo letnim przepisem, idealnym na wakacyjne leniuchowanie. :) Sezon na jeżyny w pełni, dlatego jeżeli macie pod ręką trochę tych pysznych owoców albo patrzą na Was ukradkiem w sklepie to śmiało kupujcie i zróbcie ten deser :) Domownicy będą zadowoleni, a Wy usatysfakcjonowani nowym przepisem. Kruche ciasto, słodki krem budyniowy i kwaśne jeżyny - połączenie idealne na upały!







Składniki:
1) na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- szczypta soli

2) nadzienie:
- 250 ml mleka
- skórka z 1 pomarańczy
- pół laski wanilii - ja nie mając pod ręką laski wanilii zastąpiłam ją 1,5 łyżeczką cukru wanilinowego
- 2 duże żółtka
- 60 g cukru
- 3 łyżki mąki

+ jeżyny. Przygotujcie sobie ok. 500 g. Zawsze jest lepiej, jeżeli zostaną, niż gdyby miało zabraknąć.
+ forma do tarty - 24/25 cm średnicy.

Najpierw przygotowujemy ciasto. Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj żółtka oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite. Uformuj kulkę i owiń w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim formę. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasto, gdy zrobi się złociste.





W międzyczasie możesz przygotować masę. Mleko zagotuj ze skórką pomarańczy i wanilią (bądź tak jak w moim przypadku - z cukrem wanilinowym). Odstaw, aby ostygło. Ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj do nich mąkę. Dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj do masy mleko i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przelej ją do niewielkiego naczynia i postaw na małym ogniu cały czas mieszając. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Ostudź go.






Tartę wypełnij gotowym kremem i udekoruj ją jeżynami. Następnie włóż do lodówki do pół godziny, a później.. zajadaj się pysznym deserem! :)
Smacznego!













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cześć!

Z tej strony Asia, autorka DolskiejPiekarenki zakochana w pieczeniu i jedzeniu. Pasja do odkrywania i sprawdzania przepisów z różnych książek, stron internetowych i starych zeszytów mojej mamy stały się impulsem do podzielenia się z Wami tym, co wyszło spod mojej ręki. Wierzę, że każdy znajdzie coś dla siebie, a dzięki Waszym komentarzom oraz radom i ja z chęcią nauczę się czegoś nowego od Was :) Smacznego i enjoy!

Ciasto orzechowe z kremem i owocami.

Od pewnego czasu miałam ogromną ochotę na ciasto orzechowe. Już nawet wymyśliłam sobie z jakiego przepisu skorzystam, że na pewno zamiast części mąki dodam tarte orzechy. Jednak podczas zakupów zauważyłam już gotowe, tarte włoskie orzechy i postanowiłam, że zamiast sama się męczyć pójdę troszkę na łatwiznę. W składzie 100% orzechów włoskich, więc na taką łatwiznę pozwoliłam sobie pójść :D (Brawa dla firmy Bakalie Moreso!) Na odwrocie znalazłam przepis na biszkopt z tych orzechów. Stwierdziłam, że przetestuję, tym bardziej, że w składnikach nie było mąki! Biszkopt się udał. Był przepyszny. Wszyscy zachwalali, że dawno nie jedli tak delikatnego biszkoptu (a rzeczywiście taki jest, wręcz się łamie przy nakładaniu na talerz większych kawałków ciasta). Widoczny na zdjęciach biszkopt zrobiłam z  pół porcji, poniżej podaję taki, jaki został podany na opakowaniu. Krem w miarach rzeczywistych, takich z jakich go robiłam. Dlatego polecam z całego serca! Do dzieła! Składniki na biszkopt: