Po krótkiej przerwie wracam do Was z bardzo letnim przepisem, idealnym na wakacyjne leniuchowanie. :) Sezon na jeżyny w pełni, dlatego jeżeli macie pod ręką trochę tych pysznych owoców albo patrzą na Was ukradkiem w sklepie to śmiało kupujcie i zróbcie ten deser :) Domownicy będą zadowoleni, a Wy usatysfakcjonowani nowym przepisem. Kruche ciasto, słodki krem budyniowy i kwaśne jeżyny - połączenie idealne na upały!
Składniki:
1) na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- szczypta soli
2) nadzienie:
- 250 ml mleka
- skórka z 1 pomarańczy
- pół laski wanilii - ja nie mając pod ręką laski wanilii zastąpiłam ją 1,5 łyżeczką cukru wanilinowego
- 2 duże żółtka
- 60 g cukru
- 3 łyżki mąki
+ jeżyny. Przygotujcie sobie ok. 500 g. Zawsze jest lepiej, jeżeli zostaną, niż gdyby miało zabraknąć.
+ forma do tarty - 24/25 cm średnicy.
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj żółtka oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite. Uformuj kulkę i owiń w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim formę. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasto, gdy zrobi się złociste.
W międzyczasie możesz przygotować masę. Mleko zagotuj ze skórką pomarańczy i wanilią (bądź tak jak w moim przypadku - z cukrem wanilinowym). Odstaw, aby ostygło. Ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj do nich mąkę. Dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj do masy mleko i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przelej ją do niewielkiego naczynia i postaw na małym ogniu cały czas mieszając. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Ostudź go.
Tartę wypełnij gotowym kremem i udekoruj ją jeżynami. Następnie włóż do lodówki do pół godziny, a później.. zajadaj się pysznym deserem! :)
Smacznego!
Składniki:
1) na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- szczypta soli
2) nadzienie:
- 250 ml mleka
- skórka z 1 pomarańczy
- pół laski wanilii - ja nie mając pod ręką laski wanilii zastąpiłam ją 1,5 łyżeczką cukru wanilinowego
- 2 duże żółtka
- 60 g cukru
- 3 łyżki mąki
+ jeżyny. Przygotujcie sobie ok. 500 g. Zawsze jest lepiej, jeżeli zostaną, niż gdyby miało zabraknąć.
+ forma do tarty - 24/25 cm średnicy.
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj żółtka oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite. Uformuj kulkę i owiń w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim formę. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasto, gdy zrobi się złociste.
W międzyczasie możesz przygotować masę. Mleko zagotuj ze skórką pomarańczy i wanilią (bądź tak jak w moim przypadku - z cukrem wanilinowym). Odstaw, aby ostygło. Ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj do nich mąkę. Dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj do masy mleko i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przelej ją do niewielkiego naczynia i postaw na małym ogniu cały czas mieszając. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Ostudź go.
Tartę wypełnij gotowym kremem i udekoruj ją jeżynami. Następnie włóż do lodówki do pół godziny, a później.. zajadaj się pysznym deserem! :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz