Przejdź do głównej zawartości

Ciasto orzechowe z kremem i owocami.

Od pewnego czasu miałam ogromną ochotę na ciasto orzechowe.
Już nawet wymyśliłam sobie z jakiego przepisu skorzystam, że na pewno zamiast części mąki dodam tarte orzechy. Jednak podczas zakupów zauważyłam już gotowe, tarte włoskie orzechy i postanowiłam, że zamiast sama się męczyć pójdę troszkę na łatwiznę.
W składzie 100% orzechów włoskich, więc na taką łatwiznę pozwoliłam sobie pójść :D (Brawa dla firmy Bakalie Moreso!)
Na odwrocie znalazłam przepis na biszkopt z tych orzechów. Stwierdziłam, że przetestuję, tym bardziej, że w składnikach nie było mąki!
Biszkopt się udał. Był przepyszny. Wszyscy zachwalali, że dawno nie jedli tak delikatnego biszkoptu (a rzeczywiście taki jest, wręcz się łamie przy nakładaniu na talerz większych kawałków ciasta).
Widoczny na zdjęciach biszkopt zrobiłam z  pół porcji, poniżej podaję taki, jaki został podany na opakowaniu. Krem w miarach rzeczywistych, takich z jakich go robiłam.
Dlatego polecam z całego serca!
Do dzieła!

Składniki na biszkopt:
8 jajek
200 g cukru
200 g orzechów włoskich tartych Moreso
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
200 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
cukier wanilinowy (wg uznania, ja dodałam troszkę, żeby nie była masa za słodka)

Owoce do dekoracji - truskawki i czereśnie

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
2. Dodajemy żółtka - krótko miksujemy na wolnych obrotach.
3. Pozostałe składniki dodajemy mieszając łyżką.
4. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (u mnie 24 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni. (ja włożyłam do rozgrzanego do 150 stopni od razu)
5. Piec ok 30 min w temp. 150 stopni.
6. Po wystygnięciu biszkoptu ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone i cukier.
7. Wykładamy krem na biszkopt i dekorujemy owocami.

Bon appetit!








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Babka jogurtowa z owocami leśnymi ze strony makecookingeasier.pl :)

Kochani! Mam dla Was fantastyczny przepis, który sprawdziłam w swojej kuchni i jestem nim autentycznie zauroczona. Jest to babka jogurtowa z owocami leśnymi. Nie dość, że przepis nie jest skomplikowany, to smak wprawia w zachwyt! Babka jest wilgotna, a kwaśne owoce dodają jej jeszcze lepszego smaku! Użyłam przepisu ze strony makecookingeasier.pl i udało się! Koniecznie spróbujcie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie. :) Składniki: - 300 g mąki - 1 mały jogurt naturalny ZOTT (180 g) - 150 ml oleju roślinnego - otarta skórka z 1 cytryny - 4 jajka - 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły, biały cukier) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - garść malin/jagód/borówek/jeżyn (w zależności od tego, co lubicie) + forma 30x11. Tzw. keksówka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem/margaryną formę. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj jogurt, olej, startą skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składnik...

Clafoutis z czereśniami! Przepis ze strony aniastarmach.pl :)

Przez pewien czas clafoutis prześladował mnie na każdym kroku, widziałam zdjęcia tego ciasta w internecie, widziałam go w kawiarniach i w telewizji. Pomyślałam "to znak!" - trzeba wreszcie go upiec :) Przepis na clafoutis wzięłam ze strony znawczyni deserów w tym kraju - Ani Starmach. To co zaskoczyło mnie najbardziej podczas przygotowania, to prostota! Tak łatwego do przyrządzenia ciasta chyba nigdy nie robiłam. A to oznacza, że wyjdzie każdemu z Was! Składniki: - 500 g czereśni bez pestek - ja kupiłam świeże na targu i w sumie więcej czasu zajęło mi drylowanie tych czereśni niż przygotowanie ciasta :P - 125 g mąki - 100 g cukru - 300 ml mleka - 3 jajka - szczypta soli - masło do wysmarowania formy + forma do tarty, ja użyłam formy metalowej. Na początku wymieszaj czereśnie z połową cukru i odstaw. Formę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celcjusza. Ubij jajka widelcem, jak na jajecznicę czy omlet. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, mąkę, mleko i s...

Mini beza z kremem cytrynowym.

Witajcie po dłuuuugiej przerwie! Zauważyłam, że ostatni post dodałam tutaj prawie 2 lata temu.. Nie jestem w stanie chyba nawet opisać ile zmieniło się w ciągu tych dwóch lat. :) Mam nadzieję, że dzisiejszy powrót będzie już powrotem na stałe do blogosfery piekarniczej, bo w tej kwestii też się wiele zmieniło. Myślę, że na plus :) Ale do sedna! Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na mini bezę z kremem cytrynowym. W miniony weekend brałam udział w warsztatach, a głównym tematem była beza. Robiliśmy bezę klasyczną (francuską), szwajcarską, bezę czekoladową, a nawet dla wegan! Myślę, że podzielę się z Wami tymi sprawdzonymi przepisami :) Do dzieła! Składniki: 290 g drobnego cukru kryształ 175 g białka 35 g skrobi ziemniaczanej 1. Wszystkie składniki razem wymieszać rózgą i miksować. (jest to pierwsza rzecz, której się nauczyłam, żę składniki mogą być od początku razem. Mnie mama uczyła, że żeby białka się ubiły najpierw je trzeba napowietrzyć, a dopiero później do...