Przez pewien czas clafoutis prześladował mnie na każdym kroku, widziałam zdjęcia tego ciasta w internecie, widziałam go w kawiarniach i w telewizji. Pomyślałam "to znak!" - trzeba wreszcie go upiec :) Przepis na clafoutis wzięłam ze strony znawczyni deserów w tym kraju - Ani Starmach. To co zaskoczyło mnie najbardziej podczas przygotowania, to prostota! Tak łatwego do przyrządzenia ciasta chyba nigdy nie robiłam. A to oznacza, że wyjdzie każdemu z Was!
Składniki:
- 500 g czereśni bez pestek - ja kupiłam świeże na targu i w sumie więcej czasu zajęło mi drylowanie tych czereśni niż przygotowanie ciasta :P
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
+ forma do tarty, ja użyłam formy metalowej.
Na początku wymieszaj czereśnie z połową cukru i odstaw. Formę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celcjusza.
Ubij jajka widelcem, jak na jajecznicę czy omlet. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, mąkę, mleko i sól. Owoce przesyp do formy i zalej je przygotowanym ciastem. Niech Was nie zdziwi rzadka konsystencja tego ciasta :) Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
Polecam użyć innych owoców, np. borówek czy malin. Słyszałam, że z malinami wychodzi równie pyszne!
Smacznego!
Składniki:
- 500 g czereśni bez pestek - ja kupiłam świeże na targu i w sumie więcej czasu zajęło mi drylowanie tych czereśni niż przygotowanie ciasta :P
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
+ forma do tarty, ja użyłam formy metalowej.
Na początku wymieszaj czereśnie z połową cukru i odstaw. Formę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celcjusza.
Ubij jajka widelcem, jak na jajecznicę czy omlet. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, mąkę, mleko i sól. Owoce przesyp do formy i zalej je przygotowanym ciastem. Niech Was nie zdziwi rzadka konsystencja tego ciasta :) Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
Polecam użyć innych owoców, np. borówek czy malin. Słyszałam, że z malinami wychodzi równie pyszne!
Smacznego!
Ależ cudnie Ci wyszło! ����
OdpowiedzUsuń