Przejdź do głównej zawartości

Fondant czekoladowy, czyli lava cake!

Do czekolady słabość miałam od zawsze (nawet na osiemnaste urodziny dostałam od znajomych fontannę do czekolady z jej zapasem). A co może być bardziej czekoladowego niż fondant? Pyszne ciasto upieczone z zewnątrz i delikatna, płynna czekolada w środku to coś, co każdy smakosz uwielbia. Stąd w piątkowy wieczór postanowienie "robię!". Wbrew pozorom przepis na fondant nie jest skomplikowany, jednak warto podkreślić, że przepisy na blogach i książkach różnią się co utrudnia wybranie tego odpowiedniego. Ja skorzystałam z przepisu na madameedith.com, który potwierdził teorię dotyczącą fondantów, jaką kiedyś usłyszałam: proporcja 1:1:1:1 (tyle samo mąki, cukru, masła i oczywiście CZEKOLADY). Do dzieła!






Składniki:
- 2 jajka
- 100 g ciemnej czekolady (w przepisie założono 60% kakao, ja użyłam 70%)
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 25 g roztopionego masła
- kakao do oprószenia
+ foremki/kokilki. Moje mają 180 ml. wystarczyło ciasta na cztery porcje.


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu. Z tą funkcją temperatura powinna być niższa - czyli 180 stopni.
Na początku należy wysmarować kokilki roztopionym masłem i wstawić je do lodówki na 10-15 minut, tak aby masło w nich zastygło. Po tym czasie wyjmij je i wysmaruj jeszcze raz, po czym oprósz kakao, a nadmiar wysyp.
W rondelku rozpuść masło z czekoladą, aż powstanie gładka masa. Następnie w mikserze ubij jajka z cukrem do momentu podwojenia masy. Powinna być ona jasnożółta. Dodaj mąkę i wymieszaj. Na sam koniec dodaj czekoladę z masłem, cały czas miksując. Powstałe ciasto będzie dosyć gęste. Do gotowych kokilek wkłóż łyżką ciasto. Po czym umieść je w lodówce na ok. 20 min.

Piecz fondanty ok. 10 minut. Ważne jest ich kontrola, żeby nie przegapić momentu, gdy w środku czekolada będzie płynna. Gdy ciasto na zewnątrz będzie upieczone to znak, że można fondanty wyciągnąć z piekarnika.

Upieczone fondanty odstaw na minutę albo dwie, po tym czasie można na talerzyku odwrócić foremki i ciasto bez problemu z niej wypadnie :)

Można je podawać z czym tylko dusza zapragnie! Truskawki, maliny albo lody! A może wszystko naraz? :) Smacznego!













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Babka jogurtowa z owocami leśnymi ze strony makecookingeasier.pl :)

Kochani! Mam dla Was fantastyczny przepis, który sprawdziłam w swojej kuchni i jestem nim autentycznie zauroczona. Jest to babka jogurtowa z owocami leśnymi. Nie dość, że przepis nie jest skomplikowany, to smak wprawia w zachwyt! Babka jest wilgotna, a kwaśne owoce dodają jej jeszcze lepszego smaku! Użyłam przepisu ze strony makecookingeasier.pl i udało się! Koniecznie spróbujcie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie. :) Składniki: - 300 g mąki - 1 mały jogurt naturalny ZOTT (180 g) - 150 ml oleju roślinnego - otarta skórka z 1 cytryny - 4 jajka - 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły, biały cukier) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - garść malin/jagód/borówek/jeżyn (w zależności od tego, co lubicie) + forma 30x11. Tzw. keksówka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem/margaryną formę. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj jogurt, olej, startą skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składnik...

Clafoutis z czereśniami! Przepis ze strony aniastarmach.pl :)

Przez pewien czas clafoutis prześladował mnie na każdym kroku, widziałam zdjęcia tego ciasta w internecie, widziałam go w kawiarniach i w telewizji. Pomyślałam "to znak!" - trzeba wreszcie go upiec :) Przepis na clafoutis wzięłam ze strony znawczyni deserów w tym kraju - Ani Starmach. To co zaskoczyło mnie najbardziej podczas przygotowania, to prostota! Tak łatwego do przyrządzenia ciasta chyba nigdy nie robiłam. A to oznacza, że wyjdzie każdemu z Was! Składniki: - 500 g czereśni bez pestek - ja kupiłam świeże na targu i w sumie więcej czasu zajęło mi drylowanie tych czereśni niż przygotowanie ciasta :P - 125 g mąki - 100 g cukru - 300 ml mleka - 3 jajka - szczypta soli - masło do wysmarowania formy + forma do tarty, ja użyłam formy metalowej. Na początku wymieszaj czereśnie z połową cukru i odstaw. Formę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celcjusza. Ubij jajka widelcem, jak na jajecznicę czy omlet. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, mąkę, mleko i s...

Mini beza z kremem cytrynowym.

Witajcie po dłuuuugiej przerwie! Zauważyłam, że ostatni post dodałam tutaj prawie 2 lata temu.. Nie jestem w stanie chyba nawet opisać ile zmieniło się w ciągu tych dwóch lat. :) Mam nadzieję, że dzisiejszy powrót będzie już powrotem na stałe do blogosfery piekarniczej, bo w tej kwestii też się wiele zmieniło. Myślę, że na plus :) Ale do sedna! Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na mini bezę z kremem cytrynowym. W miniony weekend brałam udział w warsztatach, a głównym tematem była beza. Robiliśmy bezę klasyczną (francuską), szwajcarską, bezę czekoladową, a nawet dla wegan! Myślę, że podzielę się z Wami tymi sprawdzonymi przepisami :) Do dzieła! Składniki: 290 g drobnego cukru kryształ 175 g białka 35 g skrobi ziemniaczanej 1. Wszystkie składniki razem wymieszać rózgą i miksować. (jest to pierwsza rzecz, której się nauczyłam, żę składniki mogą być od początku razem. Mnie mama uczyła, że żeby białka się ubiły najpierw je trzeba napowietrzyć, a dopiero później do...