Przejdź do głównej zawartości

Biscotti

W zeszłym roku miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w Republice Słonecznej w Poznaniu. Wśród wielu fantastycznych przepisów znalazł się ten, którym chciałabym się z Wami podzielić, czyli przepis na Biscotti, znane również pod nazwą Cantucci. Są to pyszne, włoskie ciasteczka, które nie są trudne do zrobienia, a smak i aromat orzechów jest nie do opisania. :) Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak pyszne!

Składniki:
- 6 białek
- 160 g cukru
- 160 g mąki
- 200 g orzechów laskowych lub migdałów
- masło/margaryna do wysmarowania formy oraz bułka tarta
+ forma. Na warsztatach ciasta wyszło na 3 małe, prostokątne formy (jak to babki), ja w domu mam jedną, długą - 40 centymetrową.

Na początku rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celcjusza. Następnie wrzuć orzechy lub migdały na patelnię i lekko upraż. Wtedy wydobędzie się z nich cały aromat. Formę możesz od razu wysmarować masłem/margaryną i wsypać do niej bułkę tartą, tak żeby bułka została w formie na każdej ścianie. Pozostałość wysypać.

Ciasto: Ubij białka i dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj całe orzechy do powstałej masy i ponownie wymieszaj. Rozłóż równomiernie ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut na dolnej półce piekarnika. Wyjmij ciasto z formy (po odwróceniu formy ciasto powinno przy delikatnej pomocy wypaść z niej) i połóż na kracie. Do następnego etapu teoretycznie najlepiej odczekać 24h. Jednak po pewnym czasie, gdy ciasto trochę ostygnie, można je pokroić na cienkie plasterki i ponownie ułożyć na blaszce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku na 120 stopni i susz biscotti przez 20 minut. Dzięki podwójnemu pobytowi w piekarniku będą pysznie chrupiące.

Są idealną przekąską, polecam wszystkim, którzy chcą mieć skrawek Włoch w swoim domu!
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Babka jogurtowa z owocami leśnymi ze strony makecookingeasier.pl :)

Kochani! Mam dla Was fantastyczny przepis, który sprawdziłam w swojej kuchni i jestem nim autentycznie zauroczona. Jest to babka jogurtowa z owocami leśnymi. Nie dość, że przepis nie jest skomplikowany, to smak wprawia w zachwyt! Babka jest wilgotna, a kwaśne owoce dodają jej jeszcze lepszego smaku! Użyłam przepisu ze strony makecookingeasier.pl i udało się! Koniecznie spróbujcie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie. :) Składniki: - 300 g mąki - 1 mały jogurt naturalny ZOTT (180 g) - 150 ml oleju roślinnego - otarta skórka z 1 cytryny - 4 jajka - 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły, biały cukier) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - garść malin/jagód/borówek/jeżyn (w zależności od tego, co lubicie) + forma 30x11. Tzw. keksówka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem/margaryną formę. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj jogurt, olej, startą skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składnik...

Clafoutis z czereśniami! Przepis ze strony aniastarmach.pl :)

Przez pewien czas clafoutis prześladował mnie na każdym kroku, widziałam zdjęcia tego ciasta w internecie, widziałam go w kawiarniach i w telewizji. Pomyślałam "to znak!" - trzeba wreszcie go upiec :) Przepis na clafoutis wzięłam ze strony znawczyni deserów w tym kraju - Ani Starmach. To co zaskoczyło mnie najbardziej podczas przygotowania, to prostota! Tak łatwego do przyrządzenia ciasta chyba nigdy nie robiłam. A to oznacza, że wyjdzie każdemu z Was! Składniki: - 500 g czereśni bez pestek - ja kupiłam świeże na targu i w sumie więcej czasu zajęło mi drylowanie tych czereśni niż przygotowanie ciasta :P - 125 g mąki - 100 g cukru - 300 ml mleka - 3 jajka - szczypta soli - masło do wysmarowania formy + forma do tarty, ja użyłam formy metalowej. Na początku wymieszaj czereśnie z połową cukru i odstaw. Formę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celcjusza. Ubij jajka widelcem, jak na jajecznicę czy omlet. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, mąkę, mleko i s...

Mini beza z kremem cytrynowym.

Witajcie po dłuuuugiej przerwie! Zauważyłam, że ostatni post dodałam tutaj prawie 2 lata temu.. Nie jestem w stanie chyba nawet opisać ile zmieniło się w ciągu tych dwóch lat. :) Mam nadzieję, że dzisiejszy powrót będzie już powrotem na stałe do blogosfery piekarniczej, bo w tej kwestii też się wiele zmieniło. Myślę, że na plus :) Ale do sedna! Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na mini bezę z kremem cytrynowym. W miniony weekend brałam udział w warsztatach, a głównym tematem była beza. Robiliśmy bezę klasyczną (francuską), szwajcarską, bezę czekoladową, a nawet dla wegan! Myślę, że podzielę się z Wami tymi sprawdzonymi przepisami :) Do dzieła! Składniki: 290 g drobnego cukru kryształ 175 g białka 35 g skrobi ziemniaczanej 1. Wszystkie składniki razem wymieszać rózgą i miksować. (jest to pierwsza rzecz, której się nauczyłam, żę składniki mogą być od początku razem. Mnie mama uczyła, że żeby białka się ubiły najpierw je trzeba napowietrzyć, a dopiero później do...