W zeszłym roku miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w Republice Słonecznej w Poznaniu. Wśród wielu fantastycznych przepisów znalazł się ten, którym chciałabym się z Wami podzielić, czyli przepis na Biscotti, znane również pod nazwą Cantucci. Są to pyszne, włoskie ciasteczka, które nie są trudne do zrobienia, a smak i aromat orzechów jest nie do opisania. :) Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak pyszne!
Składniki:
- 6 białek
- 160 g cukru
- 160 g mąki
- 200 g orzechów laskowych lub migdałów
- masło/margaryna do wysmarowania formy oraz bułka tarta
+ forma. Na warsztatach ciasta wyszło na 3 małe, prostokątne formy (jak to babki), ja w domu mam jedną, długą - 40 centymetrową.
Na początku rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celcjusza. Następnie wrzuć orzechy lub migdały na patelnię i lekko upraż. Wtedy wydobędzie się z nich cały aromat. Formę możesz od razu wysmarować masłem/margaryną i wsypać do niej bułkę tartą, tak żeby bułka została w formie na każdej ścianie. Pozostałość wysypać.
Ciasto: Ubij białka i dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj całe orzechy do powstałej masy i ponownie wymieszaj. Rozłóż równomiernie ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut na dolnej półce piekarnika. Wyjmij ciasto z formy (po odwróceniu formy ciasto powinno przy delikatnej pomocy wypaść z niej) i połóż na kracie. Do następnego etapu teoretycznie najlepiej odczekać 24h. Jednak po pewnym czasie, gdy ciasto trochę ostygnie, można je pokroić na cienkie plasterki i ponownie ułożyć na blaszce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku na 120 stopni i susz biscotti przez 20 minut. Dzięki podwójnemu pobytowi w piekarniku będą pysznie chrupiące.
Są idealną przekąską, polecam wszystkim, którzy chcą mieć skrawek Włoch w swoim domu!
Smacznego!
Składniki:
- 6 białek
- 160 g cukru
- 160 g mąki
- 200 g orzechów laskowych lub migdałów
- masło/margaryna do wysmarowania formy oraz bułka tarta
+ forma. Na warsztatach ciasta wyszło na 3 małe, prostokątne formy (jak to babki), ja w domu mam jedną, długą - 40 centymetrową.
Na początku rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celcjusza. Następnie wrzuć orzechy lub migdały na patelnię i lekko upraż. Wtedy wydobędzie się z nich cały aromat. Formę możesz od razu wysmarować masłem/margaryną i wsypać do niej bułkę tartą, tak żeby bułka została w formie na każdej ścianie. Pozostałość wysypać.
Ciasto: Ubij białka i dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj całe orzechy do powstałej masy i ponownie wymieszaj. Rozłóż równomiernie ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut na dolnej półce piekarnika. Wyjmij ciasto z formy (po odwróceniu formy ciasto powinno przy delikatnej pomocy wypaść z niej) i połóż na kracie. Do następnego etapu teoretycznie najlepiej odczekać 24h. Jednak po pewnym czasie, gdy ciasto trochę ostygnie, można je pokroić na cienkie plasterki i ponownie ułożyć na blaszce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku na 120 stopni i susz biscotti przez 20 minut. Dzięki podwójnemu pobytowi w piekarniku będą pysznie chrupiące.
Są idealną przekąską, polecam wszystkim, którzy chcą mieć skrawek Włoch w swoim domu!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz