Jakiś czas temu moja mama dostała kilka kilogramów czarnej porzeczki. Owoc pyszny, ale co zrobić z taką ilością? W jednej z książeczek, które kupiłam w sklepie z tanimi książkami znalazłam sernik jagodowy. Postanowiłam zamienić go na porzeczkowy i uzyskać pyszny, orzeźwiający deser. Mój narzeczony stwierdził, że to chyba najlepsze ciasto jakie jadł.. :) Więc zdecydowanie zagości w naszym domu!
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g roztopionego masła
- 3-4 krople esencji waniliowej
2) masa
- torebka żelatyny (ja użyłam 3 łyżek i żałuję, ponieważ masa dłużej się tężała)
- 400 g naturalnego sera twarogowego
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- 750 g porzeczek (trzeba je rozgnieść, ponieważ dopiero wtedy dodadzą smak i kolor sernikowi)
+ ok. 250 g porzeczek do dekoracji. Oraz tortownica. Ja użyłam o średnicy 28 cm.
Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Pokruszone herbatniki zmieszaj z cukrem i solą. następnie dodaj roztopione masło i esencję. Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż ciasto równomiernie do formy i piecz 12-15 minut. Odstaw później do ostygnięcia.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg, śmietanę, cukier i sok z cytryny zmiksuj. Dodaj porzeczki i ponownie zmiksuj. Na końcu powoli wlej żelatynę i jeszcze raz zmiksuj.
Masę wyłóż na ciasto, tak by stworzyła równą warstwę i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Po stężeniu udekoruj porzeczkami.
Koniecznie dajcie znać, czy ciasto wyszło. :) Jest pyszne, kwaśne i idealne na gorące, letnie dni. Można spróbować zastąpić porzeczki jagodami, na pewno też wyjdzie.
Smacznego!
Składniki:
1) podstawa ciasta - spód herbatnikowy
- 250 g pokruszonych herbatników- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g roztopionego masła
- 3-4 krople esencji waniliowej
2) masa
- torebka żelatyny (ja użyłam 3 łyżek i żałuję, ponieważ masa dłużej się tężała)
- 400 g naturalnego sera twarogowego
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- 750 g porzeczek (trzeba je rozgnieść, ponieważ dopiero wtedy dodadzą smak i kolor sernikowi)
+ ok. 250 g porzeczek do dekoracji. Oraz tortownica. Ja użyłam o średnicy 28 cm.
Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Pokruszone herbatniki zmieszaj z cukrem i solą. następnie dodaj roztopione masło i esencję. Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż ciasto równomiernie do formy i piecz 12-15 minut. Odstaw później do ostygnięcia.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg, śmietanę, cukier i sok z cytryny zmiksuj. Dodaj porzeczki i ponownie zmiksuj. Na końcu powoli wlej żelatynę i jeszcze raz zmiksuj.
Masę wyłóż na ciasto, tak by stworzyła równą warstwę i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Po stężeniu udekoruj porzeczkami.
Koniecznie dajcie znać, czy ciasto wyszło. :) Jest pyszne, kwaśne i idealne na gorące, letnie dni. Można spróbować zastąpić porzeczki jagodami, na pewno też wyjdzie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz